Hrana

Pehtranova potica

Pehtranova potica se običajno peče spomladi. Mnogi jo pečejo za veliko noč. Je pa zanimivo, saj spomladi  v Sloveniji še nikakor ni sezona svežega pehtrana. Zanimivo je tudi to, da sem opazila, da samo v Sloveniji pripravljamo sladke jedi s pehtranom. Najbolj znana je ravno pehtranova potica in mogoče še pehtranov štrudelj oziroma zavitek.

Jaz čez poletje skrbno obrezujem pehtranov grm. Nekaj ga porabim sproti, preostanek pa zamrznem. In ravno zamrznjen ohrani vso aromo. Količinsko težko primerjam s suhim, ker ga nikoli ne uporabljam, ampak za ta recept boste najbrž potrebovali vsaj dve vrečki suhega pehtrana.

Če brskamo po receptih, ki bi vsebovali pehtran, bomo videli, da skoraj vsi vsebujejo tudi skuto. S skuto seveda ni nič  narobe, a ker jo moj želodec težje prenaša, imam raje recepte brez skute.

Ravno zaradi tega uporabljam nadev brez skute. Podobnega sem zasledila v Odprti kuhinji.

Recept za testo je moj standardni, ki ga uporabljam tudi za orehovo potico. Le malo manj kvasa dodam v testo, saj je nadev lažji od orehov. Recept ustreza potičniku premera okoli 25 do 28 cm.

Sestavine za testo:

  • 600 g moke,
  • 80 g sladkorja,
  • 12 g suhega kvasa (približno ena vrečkica in dobra polovica),
  • štiri ščepce soli,
  • slabe pol kavne žličke kurkume v prahu (po želji- samo zaradi rumene barve),
  • naribana lupinica dveh bio limon,
  • 280 ml toplega mleka ali drugega rastlinskega napitka (ovseni napitek npr.),
  • 120 ml olivnega olja,
  • 0,3 dcl ruma.

Tekoče sestavine rahlo pogrejemo in jih dodamo suhim. Testo naj se dobro premesi, da postane voljno in mehko. Rahlo ga pomokamo in ga pustimo vzhajati v toplem prostoru približno eno uro, da naraste. Priporočam, da se testo pokrije s pokrovom ali folijo, saj bo tako ostalo enako vlažno.

Sestavine za nadev:

  • 120 g sladkorja,
  • 5 žlic piškotnih drobtin (najbolje se obnesejo navadni masleni keksi),
  • 50 g stopljenega, a ne vročega masla,
  • 180 g kisle smetane (en mali lonček),
  • cca 200 gramov svežega oz. zmrznjenega nasekljanega pehtrana (pehtrana se bo zdelo ogromno, ampak v pečeni potici bo ravno prav).

Skupaj zmešamo vse sestavine za nadev. Pazimo, da je stopljeno maslo ohlajeno.

Vzhajano testo nežno razvaljamo v pravokotnik (nekje 0,5 m x 0,5 m) na rahlo pomokanem bombažnem prtu oz. rjuhi. Debelina razvaljanega testa naj bo nekje slab centimeter. Nadev namažemo po razvaljanem testu.

Kot vse potice, je tudi to potrebno zvijati tesno. Ne zvijemo je s pomočjo prta, ampak jo pred vsakim zavojem trdno zvijemo z rahlim vlečenjem proti sebi (da ne nastanejo zračne luknje). Potico preložimo v namaščen potičnik ali pekač. Če se nam zvitek zdi prevelik, “konce” odrežemo in jih spečemo posebej.  Pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem (včasih tudi slabo uro).

Potem potico prestavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj C. Dovolj bo okoli 45 minut. Če se zgornja stran predčasno že obarva v želeni rjavi barvi, potico med pečenjem pokrijemo z alu folijo.

Pečeno potico po kakih 20 minutah stresemo iz potičnika na rešetko. Če zmorete, pustite, da se popolnoma ohladi. Kljub temu, da nadev ne vsebuje skute, je potica sočna oz. prav nič drobljiva in suha.

pehtranova potica kos pehtranove potice aromatična pehtranova potica pehtranova potica brez skute