Lifestyle

Kako izbrati lokacijo za hišo?

Seveda je prvo vprašanje ali sploh želim živeti v samostojni hiši in ali želim graditi. Če je odgovor na prvo vprašanje da, potem se začneš spraševati kako izbrati lokacijo za hišo.

Kaj je meni pomembno pri izbiri lokacije doma? Najbrž popolnoma nekaj drugega kot tebi. Ampak moja razmišljanja ti lahko pomagajo, da si ti lažje ustvariš neko svoje mnenje. Mogoče si kaj pozabila, ali pa se ti najprej sploh ni zdelo pomembno.

Opažam, da se v Sloveniji redkeje odločamo za gradnjo izven kraja odraščanja. Očitno je to neka tradicija ali pa navezanost na stvari in ljudi, ki bi jih drugače pustili oddaljene nekaj deset ali sto kilometrov.  Še ena dejavnik za tako početje pa je najbrž tudi dedovanje zemljišč.

Kakorkoli, midva imava novo priložnost za selitev in za ponovno gradnjo in se sprašujeva vse živo. Zavedam se, da se mnogi ne morejo odločati o vseh teh stvareh, ampak če se lahko, ceni in izkoristi to.

 

Ostati v Sloveniji ali oditi v tujino?

To se je fino vprašati že takoj na začetku. Midva nekih kariernih ambicij v tujini nimava, vsaj ne takih, ki bi bile vezane na določeno lokacijo. Nama pa tujina diši zgolj zaradi ugodnejšega podnebja (upokojeni Angleži se npr. selijo na jug Portugalske). V mojem primeru je to toplejše podnebje, brez izrazitih zim.

Pri življenju v tujini tudi marsikdo zmotno misli, da je tam življenje pravljica, ker je višina prihodkov nekajkrat višja (najraje se primerjamo z Avstrijo, Nemčijo, Švico …). A to je zelo varljivo. Čeprav so hrana, obleke, avtomobili in tehnika cenejši, so ostali stroški precej višji. Največja razlika je pri storitvenih dejavnostih. Zato previdno pri izračunih. Ljudje ob meji so že zdavnaj ugotovili, da lahko v Sloveniji dobro živiš s tujo plačo. V zadnjem času so to izkoristili tudi ostali, ki lahko delajo od doma. Midva sva potovala v kar nekaj držav in z gotovostjo lahko trdiva, da je življenje v Sloveniji dovolj udobno. Vsekakor pa drži, da je kariernih priložnosti v tujini veliko več, saj je trg razvitejših držav večji in bolj uveljavljen.

Če nisi ravno karakterja, ki se vržeš čez pečine in kar bo bo, si odgovori na vprašanja, ki ti lahko pomagajo pri odgovoru kako izbrati lokacijo za hišo:

 • Zakaj bi odšla točno tja (boljše gospodarske razmere, ugodnejše podnebje, dobim več za svoj denar, družba, družina) in ali je ta razlog res tako pomemben, da se podaš v to?
 • Ali kot tuja državljanka sploh lahko gradim v izbrani državi?
 • Ali bom vso gradnjo prepustila drugim ali želim tudi sama »nadzorovati« dela?
 • Če moje delo ni vezano na lokacijo, kako bom v drugi državi služila denar?
 • Sem sposobna biti popolnoma samostojna, brez pomoči družine in prijateljev?
 • Si predstavljam življenje v tej državi tudi čez xy let?

Tako kot pri drugih odločitvah je tudi tu metoda plusov in minusov in vrednotenje le teh zelo uporabna metoda. Kljub temu, da si jaz zelo želim živeti nekje kjer celo  leto temperatura ne pade pod 20 stopinj C, to ni dovolj pomemben + v mojem življenju, da bi se odločila za življenje v tujini.

 

Kaj pričakujeva od lokacije?

Zelo subjektivno, je pa to dobra podlaga za razmislek o tvojih prioritetah.

 • Sončna/senčna lokacija je en od pomembnejših kriterijev. Koliko sonca in svetlobe želim v in ob svojih hiši? Če je oziroma bo, moj delavnik takšen, da bom zdoma dopoldne, mi je pomembno, da sedim na sončni terasi ali kuham s soncem obsijani kuhinji? Tu je moj odgovor: sonca ni nikoli preveč. Čim več in dalj, tem bolje. Zato bova izbirala zgolj med sončnimi lokacijami.
 • Bližina osnovnih trgovin je še ena stvar, ki se ji ne želiva odreč. Ne želiva pretirano načrtovati nakupov, obrokov in želiva, da nama je to na dosegu roke. Midva sva si zadala, da je najbližja živilska trgovina 5 do 10 minut vožnje z avtom proč. Tisti, ki imate otroke, je zelo pomembno vprašanje kako oddaljena bosta vrtec in šola (ter vse interesne dejavnosti).
 • Dostop do lokacije je eden od kriterijev, na katerega ljudje velikokrat pozabijo. Najin življenjski slog je tak, da ne želiva izgubljati časa na ozkih, slabih cestah. Se obremenjevati, ali bo cesta prevozna v zimskih razmerah, ali bo avto, ki ga imava primeren za makedam ipd. Makedam in ozke, strme ceste za naju ne pridejo v poštev.
 • Bližina avtoceste nama pomeni veliko, saj imava prijatelje in družino na različnih koncih Slovenije, predvsem pa želiva hiter dostop do nekega večjega mesta, ki omogoča tudi večje možnosti za zaposlitev v kolikor bi kdo od naju to potrebovali. Več kot 20 minut po neki regionalni/magistralni cesti ne pride v poštev. Raje manj, kot več.
 • Kako blizu družine in prijateljev želim živeti? Glede na to, da imava midva prijatelje posejane po celi Sloveniji in da sta najini družini vsaka na svojem delu države, sva takoj sklenila, da to ne bo kriterij za odločanje o lokaciji. Je pa to popolnoma drugačna pesem, sploh če vam pomoč staršev in družine zelo pomembna (recimo zaradi varstva otrok ipd.).
 • Kaj pa podnebje? Midva se recimo kljub idilični Gorenjski tam ne vidiva, saj jo ima zima preveč rada, midva pa ne nje. Meni je najbrž zaradi odraščanja še vedno najbolj blizu zahodni osrednji del Slovenije in zaradi podnebja, Primorska. Torej se odločava med zahodno osrednjo Slovenijo in Primorsko.
 • Gospodarska razvitost regije je še vedno pomembna, čeprav se oba ukvarjava s takšnim delom, ki ni vezano toliko na to, a še vedno, ne želiva si oteževati prihodnji odločitev ali možnosti. Osrednja Slovenija tu še vedno ponuja največ možnosti tako iz vidika golih priložnosti, kot izhodišč za ostale regije.

 

Ko se vprašaš kako izbrati lokacijo za hišo in še več, ter dobiš neko ožjo usmeritev pa pride na vrsto ključno dejstvo. Denar. Svoje odgovore oz. želje je potrebno spravit v svoj denarni okvir. Najti kompromise in poizkušati upoštevati vse svoje želje in prioritete. Lokacijo najtežje spremeniš v času gradnje oz. v času življenja in moje mnenje je, da se tu res ne izplača sprejemati preveč drastičnih kompromisov s svojimi željami.

Nepremicnine.net bodo v tem obdobju največkrat obiskana spletna stran. Oglase boš poznala že na pamet. Vsak dan čakala na kakšen nov oglas. Videla, da so ene lokacije popolnoma precenjene in da so druge tudi čisto ok in da jim mogoče manjka samo stvar, ki si jo ocenila z manj pomembnim plusom.

Potem je tu še dejanski ogled lokacije. Mislim, da moraš lokacijo takoj začutiti, da ti mora biti že pot do tja všeč. Bodi pozorna na sončno in senčno lego, na strani neba. Na razgled, na sosednje zgradbe. Če je le mogoče pojdi lokacijo pogledat tudi v mraku, ko sonce vzhaja, zahaja, ko dežuje …

Jaz sem si s temi vprašanji zelo pomagala pri odločitvi. Res si ne želim, da bi pri izbiri lokacije, ki je ne morem kar tako spremeniti, razen, če se spet preselim, obžalovala določene stvari, ki bi jih lahko pred nakupom predvidela, razmislila ali pretehtala.

Plusi in minusi, ter njihovo vrednotenje je top metoda.