Načrtovanje montažne hiše ali veliki sestanek
Lifestyle

Načrtovanje montažne hiše ali veliki sestanek

Od tistih, ki so se z montažno gradnjo že soočali, je dostikrat slišati o velikem sestanku. Tisti, pomemben, ko menda dorečeš vse in traja celo 8 ali več ur. V bistvu gre za podrobno načrtovanje montažne hiše. Midva sva ga, ker menda veva, kaj hočeva, vzela dokaj zlahka. Mogoče zato, ker sva eno hišo že zgradila. Ali pa zato, ker so naju potolažili, da so vmes prigrizki. Kaj hudega pa je lahko, prideš, se usedeš, pogovarjaš, vmes ješ in piješ. Pa veliko pomembnih stvari smo itak dorekli že prej. No, in pripeljeva se pred poslovne prostore Lumarja, zunaj na parkirišču tablica s priimkom. Rezervirani parking torej. Všečno. Nato pred vhodom še zaslon z dobrodošlico. Krasno, videti je, da bo to mala (in okusna) malica.

A v resnici žal ni tako. Sogovorniki, teh je kar nekaj, vsak iz svojega področja plus nekdo, ki vodi zapisnik (docela pametna zamisel), te zasujejo z nešteto vprašanji in potrebno (ali pa vsaj močno zaželjeno) se je odločiti takoj. Ne vem sicer zakaj, kasneje se da še marsikaj spremeniti, ampak ideja je, da se fiksno dogovori čim več detajlov, čeprav je potem še dosti časa za usklajevanje, ko se ureja dokumentacija za GD. Najprej nivo. Vsaka hiša je dvignjena 28 cm od tal, kar načeloma ni težavno, če nimaš poleg garažnega objekta, v katerega seveda nočeš zapeljati preko kuclja ali klančine. Prvo mozganje. Sledi terasa, ki mora takisto biti višja od nulte točke garaže. Ta bo na posebnih podstavkih (buzon). Če ti pajki in ostale živalice z več kot parom rok povzročajo tesnobo, bo treba znova predelati to fobijo. Pa vhodne stopnice, pa stopnice iz garaže v bivalni prostor. In vrata v garažo, ki bodo enaka vhodnim, ker mora bivalni del biti pasivno zaprt, garaža pa bo zgolj nizkoenergijska in neogrevana. Sledijo detajli cokla (ki smo ga kasneje umaknili), ena barva fasade, druga barva fasade, barva okrasnega lesa, barva oken, barva polic, barva žaluzij, barva strešnikov, barva žlebov. Vse to se mora ujemati. Ne samo približno, ampak bolj ali manj popolnoma. Če je tvoj poklic povezan s kreativnim designom, je to nujno. Zato te drugi plačajo, ne moreš zdaj zatajiti pri sebi doma. Poklicna deformacija 80% in 20% OKOM (podvrsta obsesivno kompulzivne motnje).

Načrtovanje montažne hiše ali veliki sestanek pri Lumarju

Načrtovanje montažne hiše v tej fazi seveda še ni zaključeno. Treba je izbrati vhodna vrata, garažna vrata. Določiti obliko terasnega nadstreška in ga ustrezno estetsko uskladiti. Pa kakšne bodo pipe (predvsem tip: podometne ali klasične), kakšna bo oblika tipke vgradnega kotlička, kako bodo obdelane nekatere (kopalniške) okenske police. Definirati okna (velikost, odpiranje), se odločiti za  višino panoramskih oken in pragov, izbrati okovja, obliko kljuk, tip in model žaluzij. Kakšen bo parket, ki se mora barvno ujemati z barvo in vzorcem lesenih oken. Pa seveda z lesenimi stopnicami, ki morajo izgledati isto kot parket. Izbire je dosti, a le 5 ali 6 vzorcev je brezplačnih. Ostale barve so za doplačilo. Kako v medli salonski svetlobi izbrati prave odtenke? Okusna malica je pomagala želodcu, odločitvam pa ne. Arhitekt brska po (vsaj 50, raje več) vzorcih fasade, a brez uspeha. Nič se ni dovolj dobro ujemalo. Končno iz kupa povleče še eno ploščo, ki naju utegniti rešiti muk in skupaj z ostalimi materiali se preselimo pred vhod, da preverimo barve na naravni svetlobi.

Zunaj presenetljivo hitro sprejmeva odločitve in že hitimo naprej. Ker smo osnove, če temu lahko tako rečemo, menda dorekli, sledijo posamezna področja. Najprej strojne instalacije. Kje bo kakšna klima enota, kje enote rekuperacije, pipe, vode, tuši, kanalete … Sledi elektrika, kjer imava seveda milijon vprašanj in postavk (luči, zvočniki, senzorji, kamere, grelci), ker sva posebne vrste komplikatorja, ki so nama (med vsemi naštetimi postavkami) pomembni občutki pri pritiskanju na stikala. Te bova prinesla svoja, finomontaža pa spet ni v ceni.

Ogromno enega naštevanja je v zgornjem tekstu. Da komaj slediš. In točno tako je bilo tudi na sestanku. Ne bom olepševala, vmes sem doživela napad tesnobe, saj se izjemno težko odločam med možnostmi, ki niso vedno popolnoma idealne in terjajo sprejemanje kompromisov.

Zoprnije pa se s sestankom za načrtovanje montažne hiše žal ne končajo. Po sestanku se mi je na trenutke zdelo kot da nakupujem, za čimer je sledila dodatna ponudba; cene za vse, kar si dodatnega izbral in česar osnovna ponudba ne vključuje. Nato sledi naslednja zoprnija. Usklajevanje in potrjevanje DGD dokumentacije, kjer se hiša dokončno umesti v prostor in določi priključke za elektriko, vodo, kanalizacijo, telekomunikacije ipd.

Sedaj pa samo še boj z mlini na veter. Pridobivanje mnenj, soglasij, služnosti in vsega, kar je potrebno priložiti k vlogi za izdajo gradbenega dovoljenja.