Hrana

MEDENJAKI

Medenjaki so piškoti, ki jih pečem izključno decembra. Letos sem mešanico začimb za medenjake dobila v adventnem koledarju. To začimbno mešanico uporabljam tudi v ingverjevem kolaču.  Ampak december je in čas je za medenjake. Ne maram trdih medenjakov, tudi oblikovanje piškotov z modelčki mi ne diši. In ta recept ustreza vse mojim pogojem. Nič valjanja in izrezovanja, rezultat pa – mehki medenjaki.

Kar lepo število jih spečemo iz teh sestavin, ampak zaprti v posodi ostanejo dolgo dobri. Tudi priprava ni mučna in dolgotrajna. Recept uporablja moja mami že kar nekaj let, najbrž ga je našla kje na kulinariki, jaz sem ga le malo začimbno priredila.

Sestavine: 

  • 500 g moke,
  • 150 g masla,
  • 150 g sladkorja,
  • 150 g medu (naj bo tekoč),
  • 2 jajci,
  • pol male žličke cimeta,
  • naribana lupinica ene bio limone,
  • zvrhana žlička (ali dve) začimb za medenjake (jaz uporabljam Kotanyi),
  • pol žličke ingverja v prahu,
  • sok ene večje limone,
  • pol žličke pecilnega praška.

Iz vseh sestavin zgnetemo testo (začimbe dodajamo po želji). Testo naj vsaj kako uro počiva v hladilniku. Iz ohlajenega testa naredimo manjše kroglice. Pečemo v predhodno ogreti pečici na srednjem vodilu, na 175 stopinj C. Pečemo do res rahlo rjave barve. Naj ne potemnijo. Jaz jih pečem okoli 10 minut. Po želji jih okrasimo. Izjemno paše royal icing, ki je res enostaven za pripravo.

Sestavine za royal icing:

  • polovica enega jajčnega beljaka,
  • 12o g sladkorja v prahu,
  • limonin sok.

Jajčni beljak stepemo v rahel sneg. Dodamo sladkor v prahu in stepamo še kar nekaj  minut. Kristalčki sladkorja naj bi se razpustili in “led” se bo lepo svetil. Na koncu vmešamo limonin sok. Dodajamo ga zelo previdno, po kapljicah, saj mora biti led ravno prave gostote, da se lepo oprime piškota. Za namakanje piškotov bomo vmešali več limoninega soka, za risanje po piškotih pa izjemno malo. Še namig: kozarec za martini je zelo priročen za namakanje piškotov v led. Piškote pustimo, da se led popolnoma posuši, nato jih lahko pospravimo.

medenjaki

mehki medenjaki