Hrana

BROWNIJI BREZ MOKE

Pilatesiram. To je še dovolj mirna rekreacija za zaprte prostore. Enostavno ne maram divjanja v zaprtem, zatohlem, klimatiziranem, vstavi po želji, prostoru. In ja pilatesiranje je užitek in JE napor. Vsakemu naporu pa mora pripadati nagrada. Če je ni, napor hitro postane mučenje. Temu sledi propad. Pilates mene nagrajuje z boljšim počutjem, z manj bolečinami v hrbtenici, z boljšo postavo in z bonusom » kulinarične pregrehe«.  Ampak prave kulinarične pregrehe si privoščim malokrat, na potovanjih, praznovanjih ipd. Če pa sama ustvarjam te grehe, se jim pa konec koncev sploh ne reče greh. No, pri ustvarjanju in konzumiranju se že počutim tako fino, kot da bi bila velika grešnica. In odpustila si bom.

Tile čokoladni browniji brez moke ustrezajo kriteriju bolj zdravega greha. Imam pa v mislih recept s še manj predelanega sladkorja. Ideja za današnje pa dobljena tu: http://www.southerninlaw.com

Sestavine za pekač velikosti cca 20×20 (ali nekaj podobnega):

  • 200 g mesa zrelega avokada (to je cca 1 avokado),
  • 2 jajci,
  • ščep soli,
  • 100 g čokolade s čim večjim deležem kakava,
  • od 20 do 40g pravega kakava (odvisno kak okus vam bolj paše, za res pravi močan okus dam 40g),
  • 2 jedilni žlici sladkorja (za bolj sladko verzijo dodajte več),
  • konkretno polovico čajne žličke sode bikarbone,
  • žlica ali dve vode, odvisno od gostote mase.

Čokolado stopimo nad vodno kopeljo in jo ohladimo na »sobno« temperaturo. S paličnim mešalnikom zmiksamo avokado, jajca, sol, sladkor in čokolado. Lahko tudi vse zmiksamo v multipraktiku ali blenderju (ampak bolje gre s paličnim). Dodamo še kakav in sodo. Dodamo vodo, če je potrebno. Masa mora biti tako gosta, da se ne razleze sama v pekaču. Ampak kar dodajte kako žlico vode, da se lažje zmiksa. Maso nadevamo v pekač obložen s peki papirjm. Maso lepo poravnamo in pečemo od 20-30 minut na 180 stopinj C. Pred rezanjem in serviranjem morajo browniji brez moke odležati kar nekaj ur v hladilniku, ker se bistveno poboljšajo. Jaz sem jih tokrat servirala z dvema mojima priljubljenima. Smetano in jagodami.