Moj izgled

Celulit na stegnih

Celulit na stegnih me spremlja že od pubertete dalje. Od takrat naprej je tam. Ne glede na mojo telesno težo ali obseg stegen. In tam bo tudi ostal. Tega se zavedam. Prav tako se zavedam dejstva, da je celulit popolnoma normalen in ne odraža stanja našega zdravja ali fizične pripravljenosti. Kljub vsem naštetim dejstvom, mi je v krakih hlačah, krilu ali kopalkah sila neprijetno. No, danes je bolj pravilno: mi je bilo neprijetno. Prepričana sem, da se veliko žensk sooča s težkim sprejemanjem celulita, pa naj si bo to še tako normalen pojav.

Živimo v času, ko ima širša okolica ogromen vpliv na naša življenja, na naše sprejemanje samega sebe, na ustvarjanje trendov in idealov. Splet in socialna omrežja so polna lepotnih idealov, vse prevečkrat doseženih z obdelovanjem (retuširanjem) slik in video posnetkov. Meje med resničnim in neresničnim so tako zabrisane, da podzavestno verjamemo neresničnim podobam. Pozabljamo, da se lepotni ideali skozi leta spreminjajo. Danes na ideal 90-60-90 skorajda niti ne pomislimo več.

 

Letos sem se odločila, da celulit ne bo več krojil mojega življenja. Tam je – pa če se zaradi tega obremenjujem ali ne. Malo kontradiktorno se zdi, da v tej objavi želim govoriti o dveh kozmetičnih izdelkih, ki imata oznako »proti celulitu«. Ampak to se zdi le na prvi pogled.

Odločila sem se za sodelovanje s slovenskim podjetjem Favn, ki je letos poslalo na trg dva nova izdelka blagovne znamke Figurina. Na obeh piše »proti celulitu«, kar me je do lanskega leta precej odbijalo. Zakaj? Ker sem na vso stvar gledala precej ozkogledno in pričakovala, da bo celulit na stegnih po mesecu uporabe izginil. Tako se je namreč oglaševala velika večina tovrstnih izdelkov. A v zadnjih letih opažam, da temu ni več tako.

Sodelovanje sem sprejela zaradi dveh stvari. Podjetje poznam in mu zaupam, saj njihova eterična olja uporabljam že leta (več o dišavah za dom). Po njihovi izjavi, da blagovne znamke Figurina ne želijo predstavljati kot nekaj, kar bo odstranilo celulit na stegnih ali ga enormno zmanjšalo, so me dobili na svojo stran.

 

Zakaj torej uporabljam izdelke proti celulitu, če pa sem se z njim sprijaznila?

Zato, ker to smatram kot skrb za telo in za kožo ter predvsem za to, ker uživam v negi svojega telesa.

Zakaj podjetja pišejo »proti celulitu«, ko pa se vsi, vključno z njimi, zavedamo, da krema celulita ne bo odpravila?

Ker nas v to silijo internetne smernice (iskalniki), socialna omrežja, velike marketinške družbe itn. To oznako podjetja uporabljajo zato, da potrošniki sploh lahko opazimo določen izdelek. Zelo na kratko in laično, da svetovni splet lažje najde (indeksira) izdelek. Del “krivde” nosimo tudi potrošnice, saj v iskalnik izjemno rade vneseno iskalne nize kot so: celulit, celulit na stegnih, kako se znebiti celulita ipd.

Zakaj za negovanje ne uporabljam kakšne druge kreme? Še eno vprašanje na mestu.

Zaradi sestavin, ki naredijo kožo bolj gladko, jo prekrvavijo in pospešijo izločanje odpadnih snovi. Od klasične kreme za nego telesa vsega tega ne morem pričakovati. Povabim te, da si vzameš čas in si prebereš moje izkušnje z izdelkoma blagovne znamke Figurina.

 

Oljni piling proti celulitu Figurina

Piling čudovito diši po kavi in pomarančah. Je ravno prave gostote, da ne teče in se ne drobi.
Med sestavinami najdemo različno grobo mleto kavo (mleta je v slovenski pražarni kave). Oljni piling z mleto kavo poskrbi za odstranjevanje odmrlih kožnih celic, prekrvavitev in pospešeno izločanje tekočin iz tkiva ter za razgradnjo maščob. Tu bi omenila vitamin E, ki spada med antioksidante, olje grozdnih pešk, glicerin in eterično olje pomaranče, ki deluje regenerativno. Ne smem zanemariti vonja eteričnega olja, ki prinaša sproščenost in dobro voljo (kar je nedvomno pomemben faktor pri sprejemanju svojega telesa). Podjetje Favn je na svoji spletni strani čudovito opisalo sestavine pilinga in močno podpiram takšno informiranje potrošnic.

S pritiskom na kožo lahko reguliramo, kako grobo masažo s pilingom želimo. Masaža naj traja nekoliko dlje. Svetujejo 10 minut. In to je 10 minut prave aromaterapije. Moja koža po pilingu ni razdražena, niti izsušena. Piling na koži ne pusti mastnega sloja, kar je v mojem primeru večinoma zelo priročno, saj kremo, losijon ali samoporjavitveno peno po tuširanju rada nanesem sama.

Piling dobimo v priročnem lončku. 140 ml za 16,90 € se mi ne zdi veliko. Piling ni preveč grob, zato ga uporabljam dvakrat tedensko in morda bi si želela večje embalaže.

Uporabljam ga, ker se zavedam, da je za lepši izgled kože potrebno odstraniti odmrle celice in to je namreč primarna naloga pilinga. S pilingom odstranim tudi ostanke samoporjavitvenih izdelkov. Raje imam pilinge, ki ne vsebujejo soli ali sladkorja (kava je manj groba), aromaterapija ob nanašanju pa je še dodatni bonus.

 

+ Če imaš raje kavne delce, verjameš v učinke kofeina, pričakuješ aromaterapijo kave in pomaranče ter po tuširanju želiš kožo brez mastnega sloja, ti bo piling zelo všeč.
Če ne maraš vonja kave in/ali pomaranče in če po pilingu pričakuješ masten sloj na koži, to ne bo zate.

celulit na stegnih

 

Krema proti celulitu Figurina

Naj kar takoj omenim embalažo. Obožujem airless (brezzračno) embalažo, ker izdelek ni v stiku z zrakom, kar pomeni, da se težje ali pa se sploh ne pokvari. Sestavine v njej ne propadajo in od njih imamo največjo možno korist. Pa še nekaj – kremo Figurina lahko porabimo do zadnje kapljice. 150 ml za 24,90 € se zdi korektna cena za izdelek s takšnimi sestavinami in embalažo.

Vonj po eteričnih oljih je meni zeljo ljub, a nikakor ni zelo izrazit, da bi utegnil motiti tiste z bolj občutljivim nosom. V kremi najdemo eterična olja, ki dokazano pospešujejo odvajanje vode iz tkiv, povečujejo prekrvavitev in učinkujejo pri upočasnjevanju razgradnje elastana v koži.
Zame nova sestavina je gliciretinska kislina. Ta naj bi, dokazano v eni od manjših raziskav, zmanjševala plast maščobe na stegnih. Gliciretinska kislina namreč lokalno vpliva na sproščanje kortizola. Vemo, da se kortizol sprošča v stresnih situacijah, kar običajno vpliva na kopičenje maščobe v telesu. Mogoče ta sestavina vsaj v času uporabe kreme preprečuje nastajanje novih maščobnih blazinic.

Krema je lepo mazljiva. Všeč mi je, da lahko ob mazanju opravim še mini masažo. V roku dvajsetih minut začutiš blago vročino na predelih, kjer jo naneseš. Ta traja približno uro in pol. Če te pogosto zebe, je to dodatni bonus. Moja koža se ni odzvala z rdečico, bi pa krema lahko kateri od uporabnic zaradi boljše prekrvavljenosti povzročila rahlo rdečico.

Nanašanje prakticiram ob večerih, tudi zaradi eteričnih olj, ki so lahko fotosenzibilna. Pri podjetju svetujejo, da se soncu ne izpostavljamo vsaj dve uri po nanosu. Krema se lepo vpije in ne pušča lepljivega sloja. Moja koža je voljna tudi naslednje jutro, na soncu pa se opazijo tudi diskretne mini bleščice, ki resnično polepšajo polt (brez skrbi, res so diskretne).

Seveda mi krema ni odpravila celulita, sem se pa ob negi dobro počutila. To, da sem poskrbela za prekrvavitev, izločanje tekočin iz tkiv, mehko in navlaženo kožo, me navdaja z zadovoljstvom. Ja, zaradi nege moje noge in zadnjica izgledajo še lepše. Celulit na stegnih ostaja, a zaradi tega nisem razočarana.

 

+ Če iščeš kremo za pospešeno prekrvavitev s pretežno naravnimi sestavinami, blagim vonjem po eteričnih oljih in grelnim učinkom, ti bo krema všeč. Bonus so tudi diskretne bleščice, ki na tvojih nogah ostanejo še naslednji dan. Prav tako ni zanemarljiva študija o učinkovitosti gliciretinske kisline.
Če ti grelni učinek ne ustreza ali imaš raje parfumske vonje (mogoče eteričnih olj ne prenašaš dobro), boš morala poiskati drugo kremo.

krema proti celulitu

celulit na stegnih

 

Izdelke Figurina bi prej ali slej poskusila tudi brez povabila podjetja. Nakup bi ponovila, le počakala bi, da bi piling začeli prodajati v večji embalaži.