Hrana

Piškoti z bučnimi semeni

Ne uživam pretirano v izdelovanju piškotov, pri katerih moram testo valjati. Hladno testo se težje valja, toplo se lepi na peki papir in ne drži oblike, zamudno izrezovanje in polaganje piškotov na pekač … Raje imam recepte, ki ne vključujejo valjanja, npr. medenjake. Ampak pretiravam; ni tako hudo. Piškoti z bučnimi semeni so vsekakor vredni truda, saj so izrazitega okusa in naravno zelene barve. Recept ni avtorski, mami ga je nekje dobila. Jaz včasih v testo zaradi barve dodam še nekaj bučnega olja. Če je olje res dobro, bo pustilo tudi nekaj oreščkastega okusa.

Sestavine:

  • 300 g moke,
  • 100 g sladkorja v prahu,
  • 200 g masla (lahko tudi malo žličko bučnega olja, potem je po občutku potrebno dodaj še malo moke),
  • 100 g mletih bučnih semen,
  • 1 jajce,
  • ščepec soli,
  • vanilijev sladkor po želji.

Iz vseh sestavin zgnetemo testo. Pazljivo pri dodajanju bučnega olja. To terja malo občutka pri dodajanju moke. Ampak piškoti so potem res lepe zelene barve s čudovitim okusom bučnih semen in olja. Jaz tokrat nisem imela olja, zato piškoti z bučnimi semeni niso izrazito zelene barve. Testo naj po gnetenju nekaj ur počiva v hladilniku. Ohlajeno razvaljamo in izrežemo poljubne oblike. Jaz pravim, da jim najbolj pristaja oblika smreke. Piškoti z bučnimi semeni se pečejo v predhodno ogreti pečici na 170 stopinj C okoli 10-12 min (odvisno od pečice). Naj ne porjavijo.

Jaz jih najraje okrasim z belo čokolado, saj je dovolj nežnega okusa, da ne prevladuje nad bučnimi semeni.

piskoti z bucnimi semeni