Lifestyle

Priprava vozila na zimo

Svojega partnerja sem prosila, da mi napiše nekaj koristnih napotkov za pripravo vozila na zimo, če se bom kdaj morala s temi opravili znajti sama. Mislim, da ni odveč, če poznamo vsaj osnovne stvari, tudi če za naše vozilo skrbi kdo drug. Skuhajte si topel cocktail in veselo na branje. Tole pravi:

Za vse znatiželjne ženske, ki za svoje jeklene konjičke skrbijo same oz. želijo vedeti, kaj pomeni priprava vozila na zimo, omenjam univerzalnih koristnih napotkov.

  • Najprej je dobro poskrbeti za toploto. Mrzlo telo ne more prav dobro (in dolgo) funkcionirati. Ena ali dve topli “dekici” v prtljažniku vsekakor ne bosta odveč. Morda tudi par debelih nogavic. Kapa, šal in rokavice so seveda standardna zimska oprema, tudi če avtomobila ni pri roki.
  • Drugi najpomembnejši “pripomoček” so zimske pnevmatike. Tu ni potrebno izgubljati kaj dosti besed. Najboljše so čim novejše, obvezno z oznako M+S, s čim globljim profilom (minimalna zakonsko dovoljena globina je 4 mm). Pa ne ravno najcenejše. Na internetu obstaja veliko testov, povsem zadosten je tisti, ki ga objavi AMZS. Pred nakupom preverite dimenzije (prepišite iz obstoječih ali preverite homologacijski karton) in se odpravite v avtotrgovino, k vulkanizerju ali pa celo na splet. Najboljše so seveda nove, lastnosti pričnejo opazno pešati nekje po 4. ali 5. letu uporabe.
  • Naslednja stvar so brisalci, ki so takisto pomemben del zimske opreme. Z leti otrdijo, zato se funkcija poslabša. Ponavadi škripajo in puščajo sledi. Rešitev: trgovina z avtodeli ali pooblaščen servis. A tudi popolnoma novi brisalci so lahko nekoristni, če nimamo tekočine, s katero bi spirali cestno umazanijo. Poskrbeti je treba za ustrezno mešanico čistilnega sredstva za čiščenje, ki mora imeti dovolj alkohola, da ne zmrzne. Ne, ne govorim o vodki, čeprav so (in morda celo še) v Rusiji v rezervoarje vlivali tudi to. V sili še hudič … zlije vodko v nič. Tekočino za čiščenje stekel kupite praktično povsod. Špecerije, bencinski servisi, avtotrgovine. Po priloženih navodilih jo zmešate z vodo, da dobite ustrezno razmerje. Komplikatorski namig: če ima voda veliko vodnega kamna, lahko uporabite destilirano vodo. Vodni kamen na brigalnih šobah lahko sčasoma povzroči slabši ali pa manj enakomeren curek. Brisalci tudi pogosto “primrznejo” na steklo. Takrat  je (pri delujočem motorju) potrebno aktivirati kabinski  ventilator, ga usmeriti v vetrobransko steklo in potrpežljivo počakati. Na steklo nikar ne vlivajte vroče vode. Za neučakane se kupijo spreji za odmrzovanje.
  • Zelo nizke temperature vam utegnejo povzročiti težave pri odpiranju vrat, zato lahko vratna tesnila premažete z glicerinom.
  • Izjemno koristna je tudi metlica za čiščenje snega. Pa seveda strgalo za led, da ne boste v naglici uničile kreditne kartice. Metlica naj bo čim mehkejša, da ne poškoduje laka, strgalo je lahko kakršno koli. Za zmrzljive obstajajo takšna z integrirano rokavičko.
  • Nekatere voznice imajo celo dva para tepihov. Poleti tekstilne, pozimi gumijaste. Koristno predvsem za tiste brez garaže, da se vlaga ne vpija v tekstil. Gumijasti tepihi so lahko koristni tudi izven avtomobila. Če ste morda obtičale v snegu, lahko po tem, ko ste z lopatko ali rokami umaknile že ves sneg izpod koles, pod kolesa postavite gumijaste tepihe. Kolesa bodo tako dobila boljši oprijem.
  • Ko že omenjamo oprijem, je tu še en trik. Če ste lastnica vozila s pogonom zadaj in imate navkljub vsem elektronskim pomagalom težave pri speljevanju z zasnežene podlage, lahko uporabite ročno zavoro. Ta namreč enakomerno zavre obe kolesi, s čimer simulira delovanje diferencialne zapore. Ročico zavore povlecite le do polovice in z minimalno plina poskusite speljati. Žal trik velja le pri avtomobilih, kjer se ročna zavora ne aktivira s pritiskom gumba.
  • Za tiste, ki mate bencinofobijo, to je, da ste kdaj (skoraj) obstale na cesti, je v rezervoarju vedno pametno imeti polovico goriva. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi na cesti.
  • Popotniško navdihnjene voznice bodo želele imeti na voljo tudi verige in mini lopatko za sneg. Nameščanje verig je fizično kar zahtevno, ampak ne nemogoče. Če vam vseeno ne uspe, je koristna asistenca, ki jo dogovorite pri vašem zavarovalnem agentu. Seveda pravočasno, sploh, če boste pozimi veliko na cestah, ki niso ravno v bližini vašega doma ali službe.

Če niste vajene vožnje v snegu, priporočava kakšen trening na velikem, praznem, zasneženem parkirišču z osebo, ki je vešča vožnje po zasneženih podlagah.

Upam, da sva vam malo osvežila spomin pri zimskih trikih in bo priprava vozila na zimo lažja.

priprava vozila na zimo

sneg na cesti