Hrana

Orehova potica

Orehova potica kot jo peče moja mami. Tudi zato najboljša. Predvsem pa, ker je enostavna za pripravo, ne presladkega in težkega okusa. Meni se v orehovem nadevu nikakor ne dopadejo med, kava ali celo čokolada. Najbrž zaradi tega, ker niti moja stara mama ni uporabljala teh dodatkov. Orehova potica se je, tako kot  medenjaki, vedno pekla samo konec decembra.

Moja mami, ki peče in kuha dobrote z levo roko, se je potice lotila precej s strahom, nekje v svojih tridesetih letih, po vseh desetinah narejenih tort in peciv. Očitno ima potica res sloves “težka za pripravo”. Definitivno je bila v zmotnem prepričanju. Orehova potica moje mami je že od nekdaj nadevana z zmesjo piškotnih drobtin in orehov. Pomembno je kupiti res dobre maslene piškote, po domače »albert kekse«.

Recept je napisan za eno manjšo potičko.

Sestavine za testo:

  • 300 g moke,
  • 50 g sladkorja,
  • 7 g suhega kvasa (običajno je to ena vrečkica),
  • dva ščepca soli,
  • slabe pol kavne žličke kurkume v prahu (po želji- samo zaradi rumene barve),
  • naribana lupinica ene bio limone,
  • 140 ml toplega mleka ali drugega rastlinskega napitka (ovseni napitek npr.),
  • 60 ml olivnega olja,
  • šilce ruma.

Tekoče sestavine rahlo pogrejemo in jih dodamo suhim. Testo naj se dobro premesi, da postane voljno in mehko. Rahlo ga pomokamo in ga pustimo vzhajati v toplem prostoru približno eno uro, da naraste. Priporočam, da se testo pokrije, saj bo tako ostalo enako vlažno.

Sestavine nadeva:

  • vsaj 200 g drobno mletih (ali naribanih) orehov,
  • vsaj 150 g piškotnih drobtin,
  • 2 do 2,5 dcl sladke smetane (če je nadev premalo  mazav, lahko dodate še nekaj mleka),
  • 0,5 dcl ruma (lahko tudi več ali manj, a potem prilagodite ostalo tekočino),
  • 1 razžvrkljano jajce,
  • naribana lupinica ene bio limone,
  • ker nadev ni zelo sladek, lahko dodate še žlico ali dve sladkorja,
  • namočene rozine v rumu (jaz jih ne dam, ker jih ne maram).

Piškotnih drobtin in orehov boste potrebovali vsaj toliko, ampak raje malo več, kot je moke v testu. Težko pa je narediti do pikice natančno (recepti, ki to trdijo, lažejo, hehe). Odvisno je od tega kako debel nadev želite, kako tanko boste razvaljali testo …  Ampak v vsakem primeru bo ok. In bolje je narediti več nadeva kot premalo.

Med tem, ko testo vzhaja, pripravimo nadev. Smetano pogrejemo do vretja in jo primešamo k piškotnim drobtinam. Dodamo rum, limonino lupinico in približno eno tretjino orehov. Dobro premešamo in na koncu vmešamo še jajce. Zmes ne sme biti tekoča ali suha, ampak lepo mazava. Za občutek – ko z žlico razporedimo nadev na testo, se to ne sme preveč razlesti samo od sebe. 

Vzhajano testo na rahlo pomokanem bombažnem prtu oz. rjuhi nežno razvaljamo v pravokotnik . Jaz imam rada tanjše razvaljano testo in ga razvaljam v debelini slabega pol centimetra. Še toplo zmes namažemo po razvaljanem testu. Na koncu potresemo s preostankom orehov in z rozinami.

Kot vse potice je tudi to potrebno tesno zvijati. Ne zvijemo je s pomočjo prta, ampak jo pred vsakim zavojem trdno zvijemo z rahlim vlečenjem proti sebi (da ne nastanejo zračne luknje).  Potico preložimo v namaščen potičnik ali pekač. Pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem (včasih tudi slabo uro).

Potem potico prestavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj C (običajno pečemo brez ventilatorja, a če pečete z ventilatorjem, za kakšnih 10 stopinj zmanjšajte ogrevanje). Pri manjših, srednjih potičkah bo 40 minut dovolj (večje pečemo dlje, manjše pa manj). Če se zgornja stran predčasno že obarva v želeni rjavi barvi, potico med pečenjem pokrijemo z alu folijo.

Pečeno potico po kakih 20 minutah stresemo iz potičnika na rešetko. Če zmorete, pustite, da se popolnoma ohladi.

 

potica

orehova potica

orehova potica

potica z orehi