Lifestyle

Montažne hiše – pogosta vprašanja

Montažne hiše, ki jih je za potencialne kupce izdelalo podjetje Lumar, se nahajajo v Dragomlju pred Domžalami. Najbolj zanimiva je vzorčna, ki si jo lahko ogledate tudi virtualno. Na prvem sestanku sva jo seveda želela videti tudi midva in se prepričati o vseh podrobnostih ter preveriti natančnost pri gradnji. Zanimali so naju spoji, zaključki, končna obdelava, izbrani materiali. Skratka, vsi detajli, ki zanimajo bolj perfekcionistično nagnjene lastnike. Če te zanima, zakaj sva se odločila za sestanek z njimi, si preberi članek Montažne hiše.

Na sestanek sva odšla, vsaj jaz, v precej detektivsko napadalni pozi. Ker, lepo prosim, kdo sploh lahko doseže moje standarde tečne stranke.

Priznam, sicer težko, ampak vzorčna hiša Lumar me je razorožila. Tako domačna in topla, s stvarmi na pravem mestu. Seveda z lepo urejeno okolico, s solarnim nadstreškom in z vrtno lopo. Poteza s skrbno izbrano vzorčno hišo jim je res uspela in jaz, ki mi je marketing izjemno zanimiv in vem kako deluje, sem padla na to.

Seveda niso vse stvari takšne kot bi jih midva želela, osnova pa je le utišala del najinih dvomov. Prva gradnja nama je dala dobre osnove in veva, na katere stvari je potrebno biti pozoren in kje najdeš hitre, a ne dovršene rešitve. Pa tudi precej dobro veva, kaj si želiva in katere stvari imajo visoko prioriteto.

Vem, da se moj tekst bere kot oglasno sporočilo (ki to zagotovo ni), ampak takšni so prvi vtisi, a bom brez dlake na jeziku pisala tudi o spodrsljajih izvajalcev, kot jasno, tudi najinih, če bo do tega sploh prišlo.

Na prvem sestanku so nama strokovno odgovorili na popolnoma vsa vprašanja in razjasnili vse dvome, ki najbrž izvirajo iz časa, ko montažna gradnja še ni dosegala tako visokih standardov.

Garancija in odprava napak

Veliko naju je zanimalo glede garancije in napak, ki jih, če do njih pride, odpravljajo že med gradnjo. 30 let garancije, veliko število naročnikov (tudi tujih), je precej veliko pomirjevalo za najine živčke, ki se ves čas sprašujejo “kaj pa če …”. Podjetje, ki je dovolj veliko, oz. menda celo največje s tovrstno dejavnostjo v Sloveniji, pa je tudi svojevrstna garancija, da bo na trgu prisotno še dolgo časa. Pomagalo je tudi par mnenj podobno mislečih kupcev, ki so se v času pogovora že pripravljali k selitvi.

Končna cena montažne hiše

Vsi vidimo kataloške cene, a se tudi zavedamo, da to ni končna cena.

Če ne drugega, moramo sami poskrbeti za:

 • pripravo terena,
 • temeljno ploščo,
 • glavne priključke,
 • ureditev okolice in dovozne ceste,
 • pohištvo in razne detajle, ki hišo spremenijo v dom.

Vsaka želja, ki odstopa od kataloškega popisa, prinaša spremembo cene. Drugačna fasada, streha, talne obloge, število in tip oken, električna napeljava itd … se dodatno ovrednotijo. Pred okvirno ponudbo morate tako imeti kar precej dodelane želje. Midva sva z najinimi željami, ki jih smatrava za nujne in jih s pridom koristiva tudi v sedanji hiši, prišla na dvokratnik cene v katalogu (vključujoč dodatni garažni objekt).

Voda v montažni hiši

Želela sva dobro razlago, kaj lahko pričakujeva pri potencialnem izlitju vode.  Sicer se zavedava, da je vendarle razlika, ali voda namoči betonske stene, obdane s stiroporjem ali pa sendvič s stekleno volno in z mavcem. Voda je v hiši večinoma napeljana po zunanjih stenah. Če pride do izliva je »notranjost« izvzeta. Puščanje vode zaradi materiala stene tudi zelo hitro opazimo. Sanacija je tudi precej bolj enostavna kot pri hiši klasične gradnje. Rada imava tudi statistiko. Statistično je malo verjetno, da bi do izliva prišlo. Upoštevajoč razlago in garancijo obveznost, sva to skrb odpravila. Načeloma je vsaka hiša, s temeljno ploščo vred, dvignjena za cca. 30 cm, da se res mehansko zaščiti pred okoliško vlago.

Sušenje

Vsak, ki je kdaj gradil po klasični metodi gotovo ve, da je sušenje pomemben del gradnje. Običajno to ni težava, saj redke gradnje potekajo hitro, če drugega ne, je razlog finančne narave. V 2-4 letih se zidovi klasične hiše dovolj posušijo, da kasneje ni težav z vlago, ki lahko vpliva na klimo in tudi na kose pohištva. Z današnjo tehnologijo, ki premore zmogljive sušilce, se da pohitriti tudi klasično gradnjo, ampak so vmes tudi drugi dejavniki (logistika, vreme), ki lahko pomenijo časovni zamik zastavljenih ciljev.

Izolacija in zasnova montažne hiše

Velika prednost montažne hiše je, če poenostavim, celovitost izdelave. Gre za temeljito izračunane “izdelke”, kjer ima vsak element svojo funkcijo. Podobno kot avto. Kupimo ga, se usedemo vanj in vozimo. Vsakih par let je na trgu nov model, kjer preverjene rešitve izboljšajo, nadgradijo, celota pa nudi visok nivo komoditete in je naravnana na maksimalno varčnost. Zato nimajo garaž ali odvečnih prostorov, ki bi na dolgi rok pomenile višje obratovalne stroške. Proizvajalec torej poskrbi za vselej optimalne e rešitve. To pomeni, da odpadejo kompromisi, ki smo jih navajeni pri klasični gradnji, kjer je toleranca za natančnost par deset milimetrov, kar potem rešujemo z raznimi oblogami in izolacijskimi premazi. O temeljitosti priča tudi to, da če si omislimo dodatno odprtino, denimo na podstrešju, je potrebno to ustrezno izračunati, izbrati vrata s primernim certifikatom in šele potem umestiti v prostor. Nič se ne vgradi na pamet po načelu “domače rešitve”. Koncept temelji tudi k maksimalnemu izkoristku prostora: v skelet se vgradi izolacija, 35 cm debela stena ima 30 cm izolacije (pri zidani bi to pomenilo 65 cm).

Ko je hiša gotova, jo “napolnijo” z zrakom, da preverijo tesnost. Temeljit izolativni toplotni ovoj mora segati od temeljne plošče do vrha strehe, saj lahko le tako doseže predpisane oglaševane vrednosti. Oglaševana poraba električne energije za ogrevanje znaša okrog 250 € letno za 150 m2 veliko hišo (to je med 10 in 20 kWh/m2, upoštevajoč današnje cene). Bomo videli. Pri klasični gradnji se pasivna gradnja ne izplača. Subvencij za novogradno ni, dodatni stroški so tako visoki, da se povrnejo čez 50 ali več let. Večina (če ne kar vse) montažnih hiš je danes pasivnih, nizkoenergijskih ali ničenergijskih, to bo v prihodnosti postal standard in tovrstna hiša je svojevrstna naložba v prihodnost.

Trdnost, statika, požarna varnost

Izvajalec pred pričetkom zahteva geološko poročilo, da lahko ustrezno prilagodi statiko, pri čemer se opirajo tudi na specifične lokacijske značilnosti. Hiša na Vipavskem bo zasnovana drugače kot tista v Mariboru. Masivna lesena konstrukcija je potresno in požarno  varnejša, les kot osnovni gradnik pa ima glede na težo večjo nosilnost kot jeklo. Koristen članek na to temo sva našla v reviji Delo in Dom.

Uporaba mavca

Tudi vsaka zidana hiša danes ima ogromno “gips” površih in to je res krhko, če si navajen na opeko, trd omet ali beton. To se rešuje s posebnimi čepi, pritrjevanjem v alu profile ali celo v lesene konstrukcijske profile ali pa se na obremenjena mesta postavijo OSB plošče. Občutek votle stene seveda ostaja, ni pa težav z nosilnostjo.

Predelava njihovih načrtov

Obstajajo tri opcije:

 • lahko izbereš njihov kataloški načrt,
 • lahko njihov načrt rahlo predelaš ali pa se
 • odločiš za individualnega.

Arhitekta lahko najdeš pri njih ali se odločiš za svojega. Pravijo, da v obeh problemih sodelovanje poteka brez težav, saj tvojemu arhitektu podajo vse usmeritve, ki se jih mora držati glede na način gradnje.

Za kaj vse poskrbi podjetje Lumar

Skoraj za vse in tega sva si želela. Nase prevzamejo tudi skrb za pripravo dokumentacije, ki je potrebna pri pridobitvi gradbenega dovoljenja. Ena podjetja postavijo samo skelet, pri drugih se konča ob ometih … Midva si želiva prinesti pohištvo in se vseliti. Lumar to omogoča. Omogoča tudi, da sam poskrbiš za vgradnjo ometov, napeljavo elektrike ipd. Sama morava poskrbeti za to, kar mora pripraviti vsak, ki se odloči za montažno hišo: za pripravo terena, izgradnjo temeljne plošče in poskrbeti za priključke na zemljišču (voda, kanalizacija, elektrika ipd.).

Kaj je tvoja naloga na začetku

 • vsaj okvirno določi svoje želje glede hiše,
 • priskrbi geodetski posnetek zemljišča in
 • geološko poročilo.

Na prvem sestanku sva res izvedela popolnoma vse, kar naju je zanimalo. Dobila sva jasne napotke, kaj je najina naloga do naslednjega sestanka, v kolikor želiva natančno ponudbo. Na tem sestanku sva si želela tudi prisotnosti arhitektov, a so to željo zavrnili z razlago, da ni potrebe. Mogoče je res ni bilo, ampak tudi zanj bi imela kar nekaj vprašanj. Mogoče prehitevava, ampak se zavedava, da je predhodno načrtovanje ključnega pomena. Montažna gradnja ne omogoča naknadnih popravkov in sprememb oz. so le ti zakomplicirani in dragi.