Hrana

PIJANE LIMETE

Po dolgem času en vnos in dva razloga za to (dejstvo pa je, da je za ta vnos vsaj še nekaj drugih razlogov). Prvi je sestra. Mi je pihala na dušo, da kako je blog oh in sploh fajn. Da škoda, ko ne pišem več tako pogosto.  Da rada prebira moje dokaj zdrave recepte in brezkalorično besedičenje. Pa dobro, tu imaš vnos, ni pa zdrav. Vsega ne moreš takoj dobit. Drugi razlog je moja nova prijateljica. Štajerka. Jaz ji rečem koza. Koza Lupe. Če ste gledali risanko Bikec Ferdinand, bi morali vedeti kako in kaj. Jaz je nisem. Sama se je poimenovala koza Lupe. Pod črto, ona je Štajerka. Taka, ki ji ni težko priznat, da si včasih, na večer, privošči kozarček opojne substance. Špricer, vodko z limono in vodo ali pa kar je pri roki. Štajerka pač. In recimo, da sem jo častila. Z domačim aperitivom, ki se mu reče kar pijane limete. Ker sem vedela, da kozarcev ne bo pri roki, sem aperitiv spravila v stanje, ko le ti niso potrebni. Ne vem pa v kako stanje se je spravila prijateljica po pokušanju pijane limete.

Evo, razlogi za probo recepta, ki je krožil po medmrežju.

Sestavine:

  • 6 limet
  • 150 ml tonika
  • 1 žlica in pol agar agarja
  • 1 do 2 žlici sladkorja ali drugega sladila (odvisno od okusa)
  • 1 dcl gina
  • 1 do 2 žlici limetinega soka

Limete razpolovimo (po dolžini od peclja proti spodnji konici). Meso previdno izdolbemo. Jaz sem si pomagala z žličko, ki sem jo zarinila med meso in lupino. Pazimo, da lupine ne poškodujemo, še vedno pa se potrudimo odstraniti vso meso, da nam ostane samo lepa bela notranjost lupine. Meso prihranimo, da iztisnemo sok (kar ga ne porabimo za pijane limete, prihranimo za limetonado).  Polovičke lupin položimo v pekač za muffine ali pa v kozarčke. Samo zaradi tega, da jih lepo fiksiramo (da so kot barke na mirnem morju), kar nam bo koristilo v nadaljevanju.

V kozici pogrejemo tonik, sladkor in agar agar. Segrejemo do vretja in kuhljamo tako dolgo, kot nam priporočajo na embalaži agar agarja. Običajno je to 2 do 3 minute, ko se agar agar popolnoma raztopi. Rahlo ohladimo in vmešamo gin ter limetin sok. Tekočino previdno vlijemo v polovičke limetinih lupin. Vse skupaj previdno prestavimo v hladilnik in potrpežljivo čakamo, da se tekočina spremeni v žele. Potem polovičke še razpolovimo, da dobimo lepe, pijane krhlje.  Pa naj se nazdravljanje prične.