Hrana

ŠPINAČNA ROLADA Z LOSOSOM

Nikoli nisem marala zabav, kjer najameš neko kvazi kočo, ravno toliko, da imaš nad glavo streho in v prvem kotu razpadajoč skret. V mojih prvih žurerskih letih je to nekako še šlo, potem sem očitno postala zahtevna. Tudi potoki zaužitega alkohola niso več pomagali. Mogoče je kriv internet, pinterest, blogi…kaj jaz vem. Samo sebe ne uvrščam v elito snobizma in prefinjenosti. Večinoma si želim sproščene, domače zabave. In ja, lahko imamo zabavo v koči, doma, pod kozolcem. Kjerkoli načeloma. Ampak ali se lahko gostitelj malo bolj potrudi od kupljenega golaža, mesa, kruha in najema razpadajočega skreta? Saj ne rabim konkurence, sploh ne, samo malo pozornosti imam pa rada. In res je lepo, če se vsak potrudi po svoje. In nikakor po moje. Žal, najem skreta ni nek velik trud.

Sama rada prostor dekoriram priložnosti primerno, predvsem pa rada kaj inovativnega pripravim za pod zob. Seveda, nismo vsi za vse. Še dobro. Ampak vidi se, kdo se potrudi in kdo ne. Tudi zamrznjeni Hoferjevi prigrizki so lahko popolnoma ok ali pa prava polomija postrežbe. Čisto odvisno od gostitelja.

Špinačna rolada z lososom je bila pripravljena za moško družbo. Noup, nikakor nisem pričakovala izpraznjenega pladnja v roku ene minute. Vendarle so le moški, ki so vsaj po mojih izkušnjah lahko precej bolj skeptični do ne vsakdanjih jedi. Ampak nekaj je je pa le šlo v promet. Punce pa preverjeno izpraznimo krožnik v parih minutah.

Sestavine za biskvit (prirejeno po okusno.si):

  • cca 300 g sesekljane in zdušene špinače (jaz uporabim kar zmrznjeno in tudi zamrznjeno stehtam na tako količino)
  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • sol, poper
  • 3 jajca
  • voda po potrebi

Sestavine za nadev:

  • cca 250 g kisle smetane (tudi mali lonček bi bil ok)
  • feta sir (količina po okusu)
  • rezine dimljenega lososa (količina po okusu)
  • sol, poper, začimbe po želji

Špinačo odtalimo oz. svežo podušimo in sesekljamo. Na srednjem temperaturi dušimo, dodamo maslo in moko. Po potrebi še par žlic vode, da se lažje meša. Dodamo sol in poper. Po parih minutah odstavimo lepljivo zmes in pustimo da se malo ohladi. V rahlo ohlajeno zmes vmešamo 3 rumenjake. Posebej stepemo srednje trd sneg iz beljaka treh jajc. Sneg vmešamo v špinačno mešanico. Zmes razmažemo po pekaču (velikost pečice) obloženem s peki papirjem. Pečemo v pečici ogreti na 200 stopinj C. Približno 10 min. Pečeno rolado ohladimo. Ni je potrebno zvijati kot sladko biskvitno rolado.

Ohlajeno namažemo s kislo smetano, potresemo z začimbami, nadrobljeno feto, če želimo in obložimo z rezinami prekajenega lososa. Zvijemo (lahko ovijemo s folijo) in postavimo za par ur v hladilnik. Ohlajena špinačna rolada z lososom samo še čaka, da jo narežemo na poljubne koščke.

spinacna rolada