Hrana

BUHTLJI

Po spletu kroži recept za oh in sploh buhtlje (buhteljne). Berem kako so super in fajn, puhasti in mehki. Res je. In vse to drži tudi za ta recept. Recept za veganske buhtlje. Ja, vseeno so dobri, čeprav so veganski. Roko na srce, večina ljudi ima predsodek pred to besedo. Tako da, to so buhtlji brez jajc, ker sem jih pojedla za zajtrk in brez mleka, ker ga doma nimam in slučajno se jim reče veganski. Moji buhtlji so malce nižji, ker so imeli v pekaču preveč prostora in nimajo zelo trde skorje, ker sem jih pokrila s peki papirjem, da se ne bi preveč zapekli. Glede na res fino in enostavno testo, bodo velikokrat na jedilniku. Z različnimi nadevi. Občutek imam, da bi se tole testo čisto ok obneslo tudi za krofe, ker je res voljno in dišeče.

Sestavine:

  • 500 g moke (jaz sem dala polnozrnato pirino, vsekakor bodo iz bele buhtlji bolj mehki in puhasti),
  • 3 dcl  toplega  ovsenega napitka (ok bo tudi mandljev, lešnikov, rižev ali pa navadno mleko),
  • 1 dcl olja (olivnega),
  • 3 žlice ruma,
  • naribana lupinica ene večje bio limone,
  • 3 večje ščepce soli,
  • 2 žlici sladkorja (kokosovega, trsnega, kakršnegakoli …),
  • pol male kocke svežega kvasa ali ena mala vrečka suhega kvasa (preberi na izdelku koliko ga je potrebno dodati na količino moke),
  • po želji za bolj voljno testo lahko dodate čajno žličko indijskega trpotca (v tem primeru dodajte še kake 3 žlice vode),
  • olje za premaz kroglic (ni nujno).

Za nadev pa gostejšo marmelado, vanilijevo kremo, čokoladni namaz …

V 1 dcl ovsenega napitka nadrobimo kvas in dodamo par ščepcev sladkorja. Premešamo in postavimo na toplo mesto. Jaz dam kar v pečico ogreto na max 38 stopinj C. V drugi posodi, kjer bomo mešali (gnetli) testo, premešamo moko, sol, sladkor, limonino lupinico. Dodamo še preostanek napitka (2 dcl), rum in olje. Ko masa s kvasom začne proizvajati mehurčke, dodamo tudi to. Vključimo mikser (ali pa mešamo s kuhalnico) za vsaj 15 do 20 minut, da se testo dobro pregnete. Testo mora biti zelo mehko in malo lepljivo. Pokrito posodo postavimo na toplo mesto in pustimo, da vzhaja na dvojno količino (pri meni je trajalo dobre pol ure).

Dovolj vzhajano testo rahlo preložimo na pomokano površino in ga razvaljamo v pravokotnik. Testo valjamo nežno. Naj bo debelo slab centimeter. Narežemo “kvadratke” in na sredino vsakega damo za žlico nadeva. Iz takšne količine pride od 10 do 12 kvadratov. Skupaj stisnemo vse štiri vogale, da nastane culjica. Nato stisnemo skupaj še ostale dele, ki še štrlijo. Ker je testo mehko, lahko zelo lepo zapremo odprtinice in naredimo kroglico. Vse kroglice premažemo z oljem in jih polagamo v pekač (z zaflikano stranjo navzdol). Pekač z buhtlji pokrijemo in ga postavimo na toplo mesto, da vzhajajo. Tudi ta postopek jaz izvedem kar v pečici na max 38 stopinj C. Ko kroglice narastejo (na dvojno velikost recimo), jih spečemo v ogreti pečici na 180 stopinj C. Pečemo jih približno 40 minut.  Da se nam buhtlji preveč ne zapečejo, jih lahko pokrijemo z alu folijo ali peki papirjem.

Marmelada, sploh, če ste z njo radodarni lahko med peko steče iz kroglice, ampak nič zato. Okus in izgled sta vseeno super.

Če buhtlji ostanejo, jih hranimo v dobro zaprti posodi, da se ne izsušijo.

buhtlji

buhtlji

buhtlji