montažna hiša
Lifestyle

Montažna hiša – izbira izvajalca

Montažna hiša ali klasična gradnja? Gradnja hiše je vedno življenjski projekt. Tudi, če gradnja traja samo eno leto, nekaj mesecev ali več let, posledice takratnih odločitev nosimo ves čas bivanja v hiši.

Midva sva si en dom že zgradila, pa je žal tako naneslo, da si bova morala zgraditi novega. Seveda vem, da se da hišo tudi kupiti, ampak najine želje so precej specifično oblikovane. Tu v prvo nisva sprejemala velikih kompromisov in jih ne želiva tudi v drugo. Zato je edina logična odločitev gradnja nove hiše, ki bo ponovno izpolnila vse najine potrebe in želje. Po izbiri lokacije, sledi odločitev o vrsti gradnje.

Klasična hiša

Gradnja prve hiše je trajala slabih 5 let. In odkrito rečeno, ne želim, da gradnja ponovno traja tako dolgo. Takrat sva se odločila za klasično gradnjo. Klasična gradnja v prvi vrsti zahteva čas za sušenje vgrajenih materialov. Če se ne odločite za gradnjo »hiše na ključ«, to pomeni, da bo veliko usklajevanja med fazami gradnje in izvajalci, ki jih je po pravilih vedno potrebno »čakati«. Običajno se ukvarjamo tudi s financiranjem oz. spravljanjem denarja na kup, kar je malo prijetno pri izbiri montažne hiše, kjer je velik del zneska potrebno financirati vnaprej.

Montažna hiša

Na drugi strani ima montažna hiša pomembno prednost. Po opisu in zagotovilih sodeč, gradnja traja bistveno manj časa. Čas prihranimo že pri dejanski gradnji, saj naj bi gradnja trajala le okoli pol leta. Tu, za razliko od klasične gradnje, ni potrebno zagotoviti časa za »sušenje materialov«. Za dileme, ki bi utegnile zamajati odločitev, sva preverila sva kar nekaj virov, med drugim tudi sodne izvedence, ki so bili priča takšnim ali drugačnim težavam različnih tipov gradenj v zadnjih nekaj desetih letih. Velik faktor pri odločanju igra cena montažne hiše. Govorice, pravijo, da so stroški pri gradnji montažne hiše približno 20 % višji kot pri klasični gradnji. To je sicer zelo težko natančno izračunati, ker pri klasični gradnji pogosto kaj postorimo sami, česar pri montažni gradnji ni. Na koncu je potrebno ovrednotiti tudi svoj čas – komur to seveda predstavlja relevantno postavko.

Midva sva tokrat precej omejena s časom, zato nama je montaža hiša postajala vedno bolj všeč. Sva popolna laika kar se tiče takšne gradnje in imava tudi temu primerne pomisleke:

 • Kako je z izolacijo?
 • Kaj pa zvočna izolacija med sobami?
 • Če brcnem v steno, bo nastala luknja?
 • Kaj pa če pride do izliva vode, bodo stene kar razpadle in bodo stroški popravila ogromni?
 • Nama bo veter odpihnil hišo?
 • Če se odločiva za izgradnjo »na ključ« bodo izvajalci zadovoljili najine visoke standarde?
 • Kaj če se šele čez leta pokažejo skrite napake?

Seveda sva se spraševala ali bodo imeli posluh za najine bolj ali manj neobičajne ideje.

Izvajalci montažne gradnje v Sloveniji

V Sloveniji je kar nekaj podjetij, ki se ukvarjajo z gradnjo montažne hiše. Nekatere sva že po obisku spletne strani izločila, saj sva presodila, da »nismo za skupaj«.

Nekateri od ponudnikov se niso niti odzvali in to naju je najbolj zmotilo. Razumeva obilico dela, a vseeno podjetja ne bi smela ignorirati potencialnih kupcev.

Na koncu se odločiva za dva ponudnika in se dogovoriva za informativni sestanek.

Prvo podjetje, ki sva ga izbrala se nama je zdelo izjemno profesionalno, referenčne hiše všečne, saj tako kot oni, tudi midva želiva hišo z veliko in velikimi okni. Hiše lahko uvrstiva v višji cenovni razred. Za sodelovanje se nisva odločila, saj njihove storitve nekaterih del, ki si jih želiva, ne vključujejo.

Lumar

Drugi sestanek je bil napovedan pri podjetju Lumar, na katerega naleti večina iskalcev ponudnikov montažnih hiš. Midva sva se za sestanek pri njih odločila, ker:

 • sva pri branju mnenj na spletu zasledila najmanj negativnih ocen
 • so nama bile všeč nekatere kataloške hiše
 • je obstajala opcija popolnoma individualne hiše ali pa le predelave njihove
 • ponujajo vse storitve od začetka načrtovanja do vselitve
 • nudijo 30 let garancije
 • so stabilno podjetje
 • so se profesionalno odzvali na najino povpraševanje.

Zavedava se, da sva naporna kupca.  Veliko sprašujeva in imava dodelane želje, z ničelno toleranco do površnosti in nekakovostnih storitev. Predvsem pa se nama s takšnimi in drugačnimi nevšečnostmi pri gradnji ne ljubi ukvarjati. Zato sva že na začetku izločila ponudnike, ki bi se najbrž v kakšni drugačni situaciji ali pri drugih kupcih izkazali kot odlična izbira.