Potovanja in izleti

Zimski izlet v Kranjsko Goro

Izlet v Kranjsko goro pred prazničnimi decembrskimi dnevi je bila dobra odločitev. To, da sva se ognila prazničnim dnem, je pomenilo manj gneče na cesti, na pohodnih poteh in v gostilnah. Če se da, vedno izbereva manj priljubljene termine za obisk turističnih destinacij. Na zimske lokacije se tako podava pred božičnimi prazniki, januarja ali pa celo februarja. Izbereva tudi dneve med tednom, v kolikor pa na določeni destinaciji pričakujeva res veliko ljudi, se potrudiva, da sva tam pred vsemi ostalimi. Tudi to ima svoj čar. Zgodnja svetloba je lahko prav čarobna.

Tokrat sva izlet v Kranjsko Goro raztegnila preko dveh dni. Smučala nisva, sva se pa pošteno nadihala svežega zraka, dobro jedla in uživala v lepi hotelski sobi.

Izlet v Kranjsko Goro

 

Kaj dva dni početi v Kranjski Gori, če ne smučaš

Vse, kar počneš tudi v drugih letnih časih. Zima s snegom le prinese čarobnost in mraz. Letos sva bila deležna pravih zimskih temperatur, saj se je temperatura spustila do – 10 stopinj. Pripravi si topla oblačila in obutev –  tudi če se ti bo zdelo, da pri tebi doma ni tako zelo hladno. Poskrbi tudi, da bo tvoje vozilo pripravljeno na zimske razmere. Kako? Preberi si tu.

 

Tamar

V Tamar se lahko podate direktno iz Kranjske Gore, a midva sva se do Planice pripeljala z avtom. Na ogromnem parkirišču pri skakalnicah sva parkirala in nekaj minut obsedela. Kazalo je – 8 stopinj. Vsi me poznajo kot največjega sovražnika mraza in zime. Zakaj sem se torej sploh podala na zimski izlet? Točnega odgovora nimam, ampak občudujem zimske razglede, zasnežene gore in ceste. To mi najbrž zamegli razum.

Parkirišče ni nakazovalo na običajno gnečo. Ponavadi pot do koče v Tamarju traja okoli 45 minut. Midva sva se zaradi mraza odločila za »hitro hojo« in kočo ugledala že po polovici ure. Okolica ob poteh po alpskih dolinah se mi zdi v vseh vremenskih pogojih in letnih časih čudovita. Po oblačni Kranjski Gori sta naju pričakala pričakala s soncem obsijana Planica in Tamar.

Če se podajate v zasneženi Tamar, ne pozabite na sanke. Pot je na določenih odsekih ravno prav nagnjena, da omogoča prijeten spust. Ker jih nisva imela, bova izlet v zasneženi Tamar ponovila. S sankami. V koči priporočava borovničev zavitek in čilijevo medico.

Nekje sem prebrala, da nizke temperature pri aktivnosti poskrbijo za dodatno kurjenje kalorij. Naj bo to motivacija.

 

Zelenci

Približno uro hoda je med Kranjsko Goro in Zelenci. Je pa pred naravnim rezervatom tudi parkirišče. Do jezerca je le nekaj minut. Pot je lepo urejena tudi pozi. Sprehod skozi gozd ni naporen. Ob jezeru smaragdno zelene barve, ki je talni izvir Save Dolinke, je postavljen tudi razgledni stolp.  Neverjetne barve se prelivajo ob pogledu na jezero, kjer je bil včasih 600 metrov debel ledenik. Običajno se tu tare turistov, zdaj pa ni bilo skoraj nikogar. A tudi zasneženi Zelenci so vredni ogleda.

 

Jasna

20 minut sprehoda iz Kranjske Gore do jezera, do čudovitega razgleda in sedaj tudi do »okrepčila«. Mnogi se boste še spomnili, kako dolgo je objekt pri jezeru propadal. Mnogi boste tudi rekli, da je tam prevelika gneča. Ampak po mojih izkušnjah, kljub polnim parkiriščem, nimaš občutka utesnjenosti. V toplejšem delu leta in med vikendi je res težko dobiti mizo, ampak v zimskem delu leta, če se le niste odločili za vikend obisk, je Jasna razmeroma prazna. To bo potrdila tudi okrnjena gostinska ponudba.

Odpeljala sva se tudi na Vršič. Cesta je bila prevozna, prazna, razgledi pa megleno zimski.

Izlet v Kranjsko Goro

 

Kaj še lahko počnem v Kranjski Gori

Pohodnih poti je v okolici ogromno.

Tamarju podoben pohod je še do koče v Krnici. Pot iz Jasne traja okoli ene ure.

Peš se lahko odpravite tudi v Gozd Martuljek, v Mojstrano ali Planico.

Še dve dolini sta tu in sicer Vrata in Krma.

V zimskih mesecih je v Kranjski Gori na voljo tudi drsališče in stojnice z domačimi izdelki in dobrotami.

 

Kje jesti v Kranjski Gori

Na prvi pogled se Kranjska Gora ne bohoti z gostinsko ponudbo. Domača hrana je na voljo skoraj v vsaki gostilni. Videla sem, da nekateri manjši ponudniki prenočišč nudijo tudi bolj izbrano hrano.

Tokrat sva se odločila za preverjeno klasiko. V Vopa pubu sva naročila goveji in vege burger. Oba okusna, pohvaliti moram predvsem domiselno vege različico. Pri Kralju Matjažu strežejo pizza pogače in to je dovolj velik razlog za preizkus. Noro dobro testo, izbrani nadevi in craft ponudba piva. Enostavno in dobro. Skoraj nič drugega ne potrebujeva.

 

Hoteli v Kranjski Gori

Kranjska Gora nudi obilo prenočišč. Vseh vrst in dotrajanosti. Hoteli hotelskih verig, obnovljeni socialistični hoteli, manjši butični hoteli, lepe sobe v stanovanjskih hišah, dotrajani apartmaji, apartmaji državnih podjetij … Tudi cenovni razpon je velik. Prav tako razmerje med ceno in ponudbo.

Za kakšne nastanitve se odločava? Običajno izbereva manjši, butični hotel ali privatni apartma. Ko določiva mikrolokacijo, nama je precej pomembno, da je nastanitev čista, lepo opremljena in »domačna«. Prednost dava kvaliteti in ne kvantiteti. Dober zajtrk in gostoljubni gostitelji so pri nama visoko na prioritetni lestvici. Po drugi strani, pa nama spa ali bazen ne pomenita veliko. Vse to iščeva v srednjem cenovnem razredu.

Izbira Hotela Vandot je bila enostavna, saj sem jaz že pred časom bivala tu. Sodobno opremljen butični hotel nudi sobe v modernem alpskem stilu. Na voljo je tudi savna. Sobe so primerno prostorne, odlagalnih površin je dovolj, postelje so udobne, kopalnice moderne, z neplesnjivimi tuš kabinami, velike. Mislim, da ima celo vsaka kopalnica okno. Ob prihodu te v sobi pričakajo piškoti in čaj. Za zajtrk poleg klasične ponudbe naredijo tudi smuti in porcijsko pripravljena jajčka.

Nič posebnega se ne bere ta opis hotela, a tako malokrat se kje počutiva domačno, da ga moram izpostaviti. Res redko naletiva na nastanitev, kjer bi bilo vse tako kot nama ustreza. Bere se kot oglas, a za ta prispevek nisva prejela plačila.

 

Odločila sva se, da izlet v Kranjsko Goro ponoviva. Če bo to pozimi, sank definitivno ne bova pozabila.

izlet v kranjsko goro