Hrana

Jagodna rolada

Rolade res redko pečem iz enega samega razloga. Ne spomnim se. Ker sem ta vikend imela poln hladilnik jagod, je bila prva misel jagodna rolada. Druga misel pa, kje naj najdem preverjen recept. Sledilo je sporočilo mami: “Jagodna rolada. Lušta se mi. Kako že gre recept?”

Rolade so res enostavne za pripravo. Edina stvar pri kateri moramo biti pazljivi, je čas peke. Nikakor je ne smemo peči predolgo, saj bo tako suha in drobljiva, po vsej verjetnosti pa se bo tudi prelomila. Pa še nekaj je pomembno: nikar ne skrbite, če se prelomi. Kasneje, ko se biskvit spoji z nadevom, se to skoraj zagotovo ne bo opazilo. Polnimo jih lahko s čimerkoli. Najenostavneje je s smetano in sadjem. Malo več dela vzame kuhan puding, maskarpone ali pariška krema.

 

Sestavine za rolado velikosti pekača pečice:

  • 4 jajca povprečne velikosti ali 5 manjših jajc,
  • 120 g sladkorja,
  • 150 g moke (kakih 50 g lahko zamenjate za jedilni škrob),
  • cca 4 žlice tople vode,
  • po želji vanilija (pasta, tekočina ipd.).

Nadev:

  • jagode,
  • stepena sladka smetana (vsaj 250 ml).

 

Jajca in sladkor res dobro stepemo v gosto bledo rumeno peno. Če nimamo dovolj zmogljivega mešalnika, stepimo posebej beljake in del sladkorja. Ko je zmes jajc in sladkorja dobro stepena, dodamo vanilijo in vodo ter še enkrat rahlo premešamo. Moko dodajamo v dveh ali treh delih. Najbolje je, da jo presejemo in pred vsakim dodajanjem rahlo, a dobro vmešamo v jajčno zmes. Mešamo res rahlo.

Zmes nadevamo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Previdno jo poravnamo. Rolado pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj C (vklopljen ventilator) 7 minut. Med pečenjem stojte zraven pečice in proti koncu pečenja raje preverite z zobotrebcem (ta mora ostati suh, če ga zapičimo v rolado).

Pečeno rolado z zgornjim delom prevrnite na nov peki papir. Peki papir, na katerem se je rolada pekla, previdno odstranite (najlažje gre tako, da ga poškropimo s kapljicami hladne vode in po površini nežno podrsamo z nožem in previdno odstranimo papir).

Še vročo rolado zvijemo z novim peki papirjem in jo pustimo, da se ohladi.

Hladno rolado previdno odvijemo, namažemo s smetano, obložimo z narezanim sadjem in jo tesno zvijemo. Priporočam, da jo ovijemo nazaj v peki papir in v alu folijo, saj jo moramo vsaj za nekaj ur postaviti na hladno.

Jagodna rolada se najlažje reže z rahlo nazobčanim ostrim nožem.

jagodna rolada 2

jagodna rolada