Lifestyle,  Potovanja in izleti

Pakiranje prtljage

Pakiranje prtljage pred odhodom na potovanje ali dopust je za večino izjemno stresno. In pri meni ni (bilo) nič drugače. Vedno je bilo premalo prostora v kovčku ali nahrbtniku in nikoli nisem vzela vsega, kar se mi je zdelo, da na potovanju potrebujem. V mislih imam predvsem oblačila in sestavljanje outfitov. Preveč izbire v omari me dela živčno. Zadnja leta kupujem trajnejše kose, ki jih lahko kombiniram z večino oblačil, ki se že nahajajo v moji omari. To razmišljanje lahko pri prtljagi prihrani kar nekaj živcev, centimetrov in kilogramov.

Če se le da, proste dneve izkoristiva za daljša ali krajša potovanja in pakiranje sem morala nekako poenostaviti.  Če potujeva z letalom, se držim »pravila«:

  • podaljšan vikend spravim v večji nahrbtnik, ki gre pod sprednji letalski sedež (tako sva letela v Palermo),
  • teden dni ali več terja manjši kovček, ki ustreza ročni prtljagi (če obstaja možnost dodatnega nahrbtnika, izkoristim tudi to).

Pred pakiranjem vedno preverim vremensko napoved, nekaj dni prej pa operem večino oblačil, da imam čim večjo izbiro.

Strogo se tudi držim dimenzij, ki jih predpisuje letalska družba, saj so doplačila za preseganje dimenzij ali teže precej visoka.

Pakiranje prtljage pri meni poteka po treh sklopih

  1. oblačila in obutev
  2. kozmetika in zdravila
  3. elektronske naprave in stvari za kratkočasje
Oblačila
  • Prvo in najpomembnejše pravilo:

Vsak kos, ki ga izbereš, lahko med seboj kombiniraš. Če nisi modni bloger, ne izbiraj stilsko in barvno različnih kosov oblačil. Tako lahko z dvema spodnjima deloma in dvema zgornjima ustvariš več različnih outfitov. Že doma načrtuj toliko kombinacij kot traja tvoje potovanje in dodaj eno rezervno. Tako ne spakiraš preveč in na potovanju ti ni potrebno izgubljati časa s premišljevanjem »kaj naj oblečem«. Dodaš še spodnje perilo, nogavice in pižamo. Stvari, za katere je vseeno ali so pomečkane, stlačiš v vse možne prostorčke.

  • Drugo pravilo:

Debele kose oblačil, ki zavzamejo veliko prostora, enostavno oblečeš, v kovček pa namesto enega velikega kosa pospraviš dva ali tri manjše.

  • Tretje pravilo:

Obleke in krila so tisti kosi, ki jih lahko nosiš v toplejšem ali hladnejšem vremenu, v prtljago dodaš samo najlonke ali pajkice, pulover za hladnejše temperature pa imaš tako ali tako že v kovčku.

  • Četrto pravilo:

Jakno, bundo, ruto, kapo imej oblečeno pri odhodu.

  • Peto pravilo:

Če potrebuješ dodatno obutev, obuj tisto, ki zavzame več prostora. V drugo pa natlači nogavice ali drugo drobnarijo, da izkoristiš prazen prostor v čevlju.

Kozmetika in zdravila

Samo najnujnejše v najmanjši možni embalaži. Če je prostora res malo, vzamem neodišavljeno intimno milo, ki je primerno tako za umivanje obraza, las in telesa in nevtralno vlažilno kremo, ki jo lahko uporabim za obraz in telo. Za takšne primere vzamem CeraVe vlažilno mleko.

Zdravila: samo tista nujna, obliži in razkužilni robčki. Ostalo v razvitem svetu lahko kupiš kadarkoli.

Elektronske naprave

Nezahtevni vzamejo samo polnilec za telefon. Drugi prenosnik, fotoaparat, knjigo, dnevnik.

 

V manjšo torbico, ki jo lahko nosim pod jakno ali puloverjem, pospravim denarnico, dokumente, očala, robčke in telefon. Če je sila, tudi fotoaparat. V kolikor letalska družba predpisuje en kos prtljage, je lahko težavna tudi takšna majhna torbica , zato jo vedno skrijem pod jakno ali majico.

Najraje potujem z malo prtljage, saj imam rada proste roke. Dodatni plus je seveda cenejša letalska karta in prihranek časa pri iskanju ustreznega outfita.

pakiranje prtljage